Криза сучасної науки доволі часто стає приводом для обговорення на різних рівнях. В пресі, на телебаченні та в інтернеті часто можна почути про начебто повний розвал науки в Україні. Чи так це насправді? Ні і ще раз ні! Про це свідчить візит в Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука Заслуженого діяча науки і техніки України Євгена Мачуського, одного з найбільш відомих фахівців в галузі інформаційної безпеки.

 

Науковець озвучив свої ідеї 19 листопада цього року в актовій залі університету. Незабутня й вражаюче цікава лекція на тему «Інформаційна безпека. Ентропія. Квантова фізика. Квантові обчислення», викликала жваву зацікавленість у присутніх на ній викладачів фізики, математики та інформатики, вчених вищих закладів освіти міста Рівне, студентів.

 

Пан Є.А.Мачуський – доктор технічних наук, професор, науковий директор ОКБ «Шторм», працює у Національному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», де завідує відомою в Україні кафедрою фізико-технічних засобів захисту інформації.

 

Інтерес до лекції у присутніх підсилювало ще й те, що автор унікальних ідей Євген Мачуський – наш земляк, випускник рівненської ЗОШ №19.

 

Наукові знахідки Євгена Мачуського багато в чому випереджають досягнення сучасної науки не лише в галузі інформаційної безпеки, а насамперед у математичних розрахунках фундаментальних сталих квантової фізики. Його результати неодноразово оголошувались на різноманітних міжнародних конференціях і публікувалися в закордонних квантово-фізичних виданнях. Наукова думка автора вражає простотою отримання усіх (!) квантових сталих і парадоксальністю. Втім, не варто дивуватися, адже унікальність результатів досліджень Євгена Андрійовича  це є те, про що досить точно сказано:

«Простота — це те, що є найважчим у світі; це крайня межа досвідченості й останнє зусилля генія».

Прикладом може бути така відома фундаментальна стала як швидкість світла, на постійне уточнення якої витрачаються значні кошти в спеціальних лабораторіях, очолюваних докторами наук. Професор Євген Мачуський сумнівається в необхідності таких лабораторій, а також і самого славнозвісного колайдера. Він демонструє формулу, за якою швидкість світла можна обчислити математично з будь-якою точністю.

 

Точність цієї фундаментальної сталої, яка обчислюється за формулою Мачуського, лімітується лише точністю математичних сталих, які входять до цієї формули. Потрібно отримати швидкість світла до мільярдного знаку після коми? - це доволі просто! Але для цього надайте математичні сталі і основу натуральних логарифмів з потрібними мільярдами знаків після коми.

Звичайно, розуміння фундаментальних математичних сталих, згідно з інтуїтивною логікою пана Мачуського, набагато вище того, що диктується в сучасних математичних довідниках. В них – це відношення довжини кола до свого діаметра.

За науковими розвідками Мачуського – це фундаментальна стала простору. По довіднику – це основа натуральних логарифмів. Євген Мачуський погоджується, але разом з тим зазначає  як фундаментальну сталу часу. Різниця відчутна, та ще й яка! Така ж різниця між примітивом і реальною наукою.

Встановлені ним нові інформаційно-ентропійні співвідношення між фундаментальними фізичними константами окреслюють новий напрям у квантовій криптографії.

 

Основним недоліком технічних комунікацій сучасності професор Євген Мачуський вважає їх мультиквантовий характер.

 

Сучасне мислення і інтуїтивна логіка, які впроваджує Євген Мачуський в сучасну науку і насамперед в квантову фізику, можна порівняти хіба з ідеями та відкриттями Миколи Коперніка, який вкрай заплутану геоцентричну систему Птоломея замінив геліоцентричною, вражаючою по простоті системою, перемістивши центр Всесвіту із Землі на Сонце.

 

Інноваційні ідеї професора Мачуського при всій своїй унікальності настільки універсальні, що ними вже активно цікавляться представники різних галузей знань, часто дуже далеких від квантової фізики.

 

 

Фото - Любов Лісовська.

Коментарі: 0

Залишити відповідь