Дембельський акорд Луценка - дембелю Порошенку перед демобілізацією? Про затримання колишнього керівника Генштабу ЗСУ В.Замани.

 

*       *      *

 

Стаття 111. Державна зрада.

1.  Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України...

 

Отже, спосіб, у який чиниться "державна зрада": "Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України...". І оскільки в 2012-14 рр воєнного стану не було, то залишається: "... шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України...".

Страшно скзати, але ГПУ, офіційно й публічно звинувачуючи Заману нібито в надмірному скороченні ЗСУ, свідомо пересмикує. Теоретично (!), "надмірне скорочення" могло б кваліфікуватись як "Перевищення влади або службових повноважень", ст. 365, або, можливо, навіть "Зловживання владою або службовим становищем", ст 364 ККУ. Тобто, це, радше, категорія посадових злочинів. Теоретично, бо встановлення чисельності ЗСУ (через скорочення або збільшення) - не компетенція Генштабу.

Теоретично, можна було б допустити, що ДКР СБУ добув якісь матеріали 5-річної давнини про "допомогу іноземній державі в підривній діяльності проти України", але якби так сталося, то, по-перше, прокурори про це вже заявили б, по-друге, це нереально (якби Замана надавав допомогу іноземній державі зараз, то саме про це і йшлося б у підозрі, а скорочення колись ЗСУ мало б другорядне значення).

А чому генерала звинуватили в "державній зраді", а не, наприклад, згвалтуванні чи шахрайстві, вірогідно, може пояснюватися тим, що Банкова (Порошенко) наразі має в розпорядженні лише одну "надійну" правоохоронну службу (крім ГПУ) - СБУ, а в компетенції СБУ не так багато злочинів, а державна зрада - головний з них. І досвід є, і звучить резонансно.

Отже, ГПУ-СБУ, чи то в передчутті кінця, чи то намагаючись задовольнити боса в тяжку передвиборчу годину, а заодно ЗАПОЧАТКУВАТИ ПРОЦЕДУРУ ВИПРАВДАННЯ ВІДМОВИ ТУРЧИНОВА Й ПОРОШЕНКА ВИКОНУВАТИ ОБОВ"ЯЗКИ В ЧАСТИНІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ, починають, як видається, фальшиву й принципово грубу гру, приречену в суді на поразку. Чисельність Збройних Сил визначає не нач. генштабу, а парламент України. Міністерство оборони може встановлювати співвідношення військовий-цивільний, офіцер-солдат тощо. Мабуть, Генштаб визначає, які саме частини і як скорочувати. Мабуть, там є й пояснення, чому робили саме так. Незабаром і ця тема буде деталізована в ході судових засідань.

Власне, поки що найкраще пояснення затримання В.Замани дала Nato Dvali:

 

"Чим більше слухаю сторону обвинувачення в особі військової прокуратури, тим частіше згадую одне з останніх своїх інтерв'ю з Заманою. Ненавиджу конспірологію, але відчуття, що "відповідь" генералу прилетіла зокрема й за це:

Українська армія була готова боронити Крим, а українська влада - ні. Вони портфелі ділили зранку до ночі, хоча півострів вже наповнили російські військові.

- Все наклепницькі звинувачення Турчинова, "мокрі штани" ... Зустрінуся з ним, поговорю по-чоловічому.

- Анексія Криму виборам президента України не заважала, а введення воєнного стану навіть дуже?..

- На початку березня 2014-го за наказом Генштабу до Криму вилетіли три літаки Іл-76 і 20 гелікоптерів з десантом для недопущення перекидання військ РФ. Але хтось дав команду їх повернути

- Турчинов стверджував, що західні друзі не радять Україні робити різких рухів в Криму. Але ми це знаємо тільки зі слів Турчинова.

- Виконуючий обов'язки президента боїться поставити підпис під наказом, при цьому вимагає, щоби військові в Криму трималися до останнього, але не провокували.

- Тенюху доповіли, що загальна чисельність ЗСУ 168 тисяч, з них сил ВДВ і аеромобільних військ 5-6 тисяч. А він це подав так, що на всю Україну було всього 5-6 тисяч військових, готових відбити атаку!"

 

Це з інтерв'ю Замани "Гордону". Крім того, генерал досить лясько оцінив "мокрі штани" турчинових та деяких "вояків" у Оболонському суді у справі Януковича. То були перші поважні й професійні свідчення такої високої фігури з ЗСУ, з яких виходило, що Крим було передано іноземній державі у протиправний спосіб, ЗСУ могли запобігти окупації й анексії, а причини втрати територіальної цілісності лежать у площині моральних та ділових якостей тодішнього (і значною мірою теперішнього) політичного й військового керівництва України.

Чи могла в команді президента виникнути така геніальна ідея: зробити Заману винним у тому, що Турчинов і Порошенко мусили (?!) ігнорувати національне законодавство в області оборони через те, що нач. генштабу колись начебто неправильно скоротив збройні сили? Могла, бо це ті самі політтехнологи, які зовсім недавно доводили до суспільства ідею, що українська незалежність і оборона тримається тільки тому, що в Україні - олігархат (який платить порохоботам, а ті стримують рос. агресію). Такі ідеї можуть народжуватися тільки в головах колишніх комсомольських працівників.

Але перспективні комсомольські діячі все роблять по-своєму - тепер Володимир Замана перетворить судові засідання на початок широкого обвинувального процесу щодо осіб, винних у злочинному порушенні суверенітету, територіальної цілісності, загибелі тисяч громадян та ін. І навіть якщо ГПУ намагатиметься зробити засідання таємними, означену тему все-одно буде активізовано, детоновано її суспільну значимість.

А ось нова ГПУ вже буде змушена інкримінувати теперішній владі саме державну зраду, оскільки передачу контролю за суверенною територією України іноземній державі, стриноження ЗСУ (зниження обороноздатності) вони, дійсно, робили у тісному зв'язку з "представниками іноземної держави" - від телефонних нарад Турчинова з Наришкіним по Криму до медведчуків на Банковій і Мінських домовленостей у Білорусі по Донбасу. Пам'ятаєте, на початку нарису аналіз ст. 111 ККУ ("Державна зрада")?

І, до речі, це Замана крок за кроком, спокійно й методично "скоротив" десь удвічі весь стратегічний арсенал (шість величезних складів на мільярди доларів!) уже під час війни?

Та й час уже подивитися, хто прийняв рішення про передачу РФ тактичної ядерної зброї, яка, за угодами з Будапештськими партнерами, могла залишатися в Україні?

 

 

 

 

Коментарі: 0

Залишити відповідь